Qronika!
Q strip je časopis najboljih stripova za najbolje čitatelje! Do sada su izašli sljedeći brojevi:



[14a/2007]
Filip Kelava: Ninđa! Koji se svima svinđa! Album od 64 stranice za 23 kune! Tko je ovdje lud? Q je ovdje lud!
U (skoro) svim striparnicama!


[14/2007]
Frano i Saša analiziraju rat! Tiho Čelanović na 8 stranica kolora! Tri epizode Port Silvera bez (avaj) pornografije!
Na svim kioscima!


[13/2006]
Q je mrtav - živio Q!


[12a/2006]
Ivan Marušić: Entropola - bolesna do bola. Najbolji hrvatski scenarij 21. stoljeća!


[12/2006]
Fanzin ili album? Nečuveno ili zasluženo? Darko ili Macan? Broj o kojem će se pričati (ili šutjeti) godinama!


[11/2006]
"O čemu se radi u onom naci-kentauru?" "Pa pročitaj, majku mu!" Plus Iztok Sitar, Paul Grist i Barbarin Blaž!


[10/2005]
Tko je ubio Crnog jahača, tko šverca bijesne gliste, a tko maltretira Dunju Janković?


[09/2005]
Prva manga na hrvatskom jeziku, ludi Slovenci napastvuju Jehovine svjedokinje, povratak Martine Mjesec!


[08/2005]
Nastavak Krabara, nenadani hit Lovac i slikar Toma Gaulda, Danijel Žeželj i temat posvećen vrijednome Goranu Sudžuki!


[07/2005]
Mračna, a istinita zgoda iz povijesti Južne Afrike te prva polovica Mamutova Krabara Lewisa Trondheima i Jim Woodring!


[06/2004]
Obilježavamo pet godina od smrti legende, Edvina Biukovića; plus premijere Daniela Clowesa, španjolca Maxa i Paula Popea!


[05/2004]
Još Lavričevih punkerskih i Derfovih smetlarskih uspomena; Jasonov Šššš! je najtužniji, a Kljunovi najcrnji strip na svijetu!


[04/2004]
Derfov stripovani život među smetlarima jedan je od naših neospornih hitova; plus Ratman Lea Ortolanija i Luzeri Gorana Sudžuke!


[03/2004]
Hrvatska premijera stripova braće Hernandez, Jaimea i Betoa, Ulf K. brani boje Njemačke, a svakoga osvaja Šetnja Lewisa Trondheima!


[02/2003]
Predstavljamo čudan um Briana Bollanda, uvodimo Profesionalce, donosimo prvi dio punkerske kvaziautobiografije Tomaža Lavriča!


[01/2003]
Kultni, prvi broj! Tarzan Igora Kordeja, Mister Mačak te biografija gurua svjetskog stripa Alana Moorea - u stripu!

Ako ne čitate Q, ne čitate stripove!

Doznajte više na mcn@hi.htnet.hr
linQovi!
ZAQON:
www.stripovi.com - vjerojatno najbolja polazna točka za svakog predanog skupljača stripova
Strip Vesti - besplatni tjedni web časopis, predbilježbe na zmcomics@neobee.net
Strip generator! - odličan alat za proizvodnju stripova
Kist - rvacki e-zine za karikaturu i strip
UPPS - Udruženje za promociju i produkciju stripa - leksikon, forum ...

DUĆANI:
More Comics (ZG) - prvi strip dućan u Hrvata
Libellus (ZG) - novi strip dućan u Hrvata
Tino (ZG) - stripovi, koža i drugi fetiši
Alan Ford (BG) - drag dućan

AUTORI:
Nenad Barinić
Goran Delić
Aleksa Gajić
Igor Kordej
Dubravko Mataković
Frano Petruša
Esad T. Ribić
Robert "Bob" Solanović
Goran Sudžuka
Milan Trenc
Zona 9
Tonči Zonjić
Danijel Žeželj

WEB-STRIPOVI:
Q! A Softer World
A Star is Unborn hrv.
Chugworth Academy
Ctrl+Alt+Del
Dark Knight Adventures
Dicebox
Diesel Sweeties
N!Dinosaur Comics
Eyebeam
General Protection Fault
N!Indietits
Q!Kuća straha hrv.
Lost and Found
Order of the Stick
Over the Hedge
Penny Arcade
N!Perry Bible Fellowship
Player vs Player
N!Questionable Content
Sexy Losers
Sherman's Lagoon
Shuck
Sinfest
Q!Sivi grad hrv.
Sob sa sobom hrv.
Sorethumbs
Q! Tamara Drewe
Q! Tuesday
VG Cats
Zap in Space
(N! su novododani; Q! su preporučeni. Šaljite svoje prijedloge!)

STRANE STRANE:
Lambiek - Svjetska enciklopedija stripa
Barnacle Press - Skenovi novinskih stripova
Blog Centrala - Svi (?) blogovi o stripu
Neorama Marka Ajdarića
Stripper's Guide

UZSTRIPOVSKI:
Blogov kolac - priqazi stripova i knjiga, piše Darko Macan
Tatjana.ws - 3D art
NoSF - SF forum
Knjiški moljac - knjige u Hrvata
SGI - Qovi dizajneri

Q STRIP

petak, 30.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 30.9.

» She-Hulk se vraća! Marvel je nakon 12 zabavnih epizoda naprasno prekinuo ovu novu i zanimljivu inkarnaciju She-Hulk, na totalno razočarenje troje ili četvero čitatelja (kolege Velesa, mene i par amera, valjda). Na sreću, shvatili su što su nam uskratili. Pogledajte ovdje krasne table Juana Bobilla i pročitajte kratki intervju sa Shulkienim scenaristom Danom Slottom.

» Sviđalo se vama to ili ne, Warren Ellis je još uvijek jedan od rijetkih kvalitetnih scenarista na strip-sceni engleskog govornog područja. Čak i kad piše lijevom nogom uspjeva biti zanimljiviji i inteligentniji od velike većine. Rich Johnston je ovdje na duhovit način napisao presjek Ellisove karijere. A za kolekcionare – kompletna Ellisova bibliografija (zaključno sa 2004. godinom).

» Joe Casey možda nije u stanju napisati zanimljivi strip, ali svakako čita zanimljive stvari. Pročitajte njegov prikaz ključnih epizoda stripa Avengers koje je pisao kultni scenarist Steve Englehart.

» I za kraj (još) jedna notorna glupost iz Marvela - novi scenarist Iron Mana biti će tvorac pretenciozne tv-serije Cirkus, Daniel Knauf. Kao da već nemaju dovoljno loših pisaca!?

(bob)

- 09:00 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 29.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 29.9.

» Večeras: U organizaciji Beogradskog SKC-a i Srećne galerije, otvara se 3. Međunarodni Salon Stripa. Gosti Salona su direktor Angulemskog festivala Jean-Marc Thévenet iz Francuske i autor Adrian Smith koji dolazi iz Engleske. Večeras će takođe biti i koncert Gerometala benda Baneta Kerca. U okviru salona će, pored drugih aktivnosti, biti tri velike izložbe: Adrian Smith, Bane Kerac i Izložba pobednika.

» ArtikZone je mrtav, živeo W'Art!: Internet magazin ArtikZone, je nakon, mislim, 16 brojeva ugašen. No, njegovo gašenje je povezano sa pokretanjem novog magazina posvećenog 9. umetnosti, gde u izradi učestvuje uz nove saradnike i prethodna ekipa. U naslovu ste već videli ime novog e-zina, W'Art. Prvi broj, 3,7 MB velik pdf, možete već sada skinuti odavde. Vredi i da se registrujete na njihovom sajtu jer postoje i dodatni sadržaji koji se takođe mogu skidati sa njihovog sajta!!!

» Comic Expo 2006: Pokazalo se da je Dez Skinn, urednik engleskog magazina Comics International (koji je već stigao do 188. broja) veoma poštovan od velikih umetnika stripa. Za Comic Expo, festival koji on vodi i koji se dešava u Brightonu (u Engleskoj) 13. i 14. maja/svibnja 2006. već su najavljeni kao gosti: Jim Steranko, Gilbert Shelton, Dave Gibbons i Mark Millar (kao i mnogi drugi).

» Mome 2: U oktobru, Fantagraphics izdaje 2. broj antologije Mome, na 136 strana (prva je bila izdata u junu), u kome će biti prisutno 11 umetnika nezavisne američke strip scene: Andrice Arp, Gabrielle Bell, Marc Bell, Jonathan Bennett, Jeffrey Brown, Sophie Crumb, David Heatley, Paul Hornschemeier, Anders Nilsen, John Pham i Kurt Wolfgang.

» Pet puta prvi broj: Vertigo: First Offenses, koji izlazi u oktobru, će doneti, na 168 strana, pet prvih brojeva važnih serijala u svojoj istoriji za samo 5 dolara. Među izabranima su: Fables - koji će biti u bioskopu u 2006. - (Bill Willingham sa Lan Medina e Steve Leialoha); Preacher (Garth Ennis i Steve Dillon); Sandman Mystery Theatre (Matt Wagner i Guy Davis); The Sandman Presents: Lucifer (Mike Carey i Scott Hampton) i Invisibles (Grant Morrison i Steve Yeowell).

(marko ajdarić & zm)

- 11:16 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 28.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 28.9.

» Još jedna potencijalno zanimljiva nova serija iz Marvela – X-Factor. Scenarist Peter David poznat je po svom dugogodišnjem angažmanu na Hulku na kojem je uveo dosta radikalnih promjena (nabolje!), a crtač Ryan Sook dolazi sa friško zgotovljene Zatanne (iz sage Seven Soldiers Granta Morrisona). David obećava zabavu, dobre likove i manje superherojski, a više noirovski ugođaj. Živi bili pa vidjeli!

» Prošli smo vam puta pokazali sajt sa klasičnim novinskim stripovima iz prve polovice 20. stoljeća. No, svi znamo da strip nije počeo tada. Pravi se počeci svakako mogu naći još tijekom 19. stoljeća. Ako ne vjerujete pogledajte ovu impresivnu galeriju klasičnih ilustratora! Posebno preporučamo The Loving Ballad of Lord Bateman Georgea Cruikshanka.

» Sve što ste ikada željeli znati o najboljem crtaču superherojskih stripova ikad – Jacku Kirbyju, a niste imali koga pitati možete naći na sajtu Marka Evaniera.

(bob&tonči)

- 09:23 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 27.09.2005.

[Qolumna] oQo stripa
KILL BILL Vol. 2

Piše: Vladimir Tadić

Prošli put smo ustvrdili da scenaristi koriste smrt kao poštapalicu, kada su nesposobni da proizvedu dobrog negativca, ili dovoljno uzbudljivu priču. Ali to se ne odnosi samo na stripove, zar ne? Isto važi i za filmove i knjige, o video igrama da ne govorimo, reći će mnogi. Video igre, koje još nisu dogurale do statusa medija, a kamoli umetnosti, na stranu, istina je da slicne metode postoje i u drugim medijima, odnosno pričama uopšte. Pošto je ovo ipak Qolumna o stripu, o stripu i pričamo, mada se (zlo)upotreba smrti odnosi i na ostale medije.

Spomenuta inflacija smrti znači da nas polusposobni scenaristi – otupljuju. Pet mrtvih u saobraćajki? Usagi ih je više pobio u jednoj epizodi od 20 strana. Trideset nastradalih u bombardovanju? Ništa u odnosu na Nathan Nevera. Dve 'iljade nastradilih u Africi? Damn, to mora da je Ennis pisao. I tako dalje.

A nije pisao Ennis. A nije isto kao u priči. Otupljujemo. Mrtvi su samo oruđe priče, samo jedan delić veće slagalice, priča ide dalje, daje im smisao. Ako je strip loš, glavni junak ide dalje, u sledeću epizodu gde će biti još pogibija – od kojih će retko koja biti prava.

Ima, naravno, i bezbroj primera koji me demantuju, bezbroj stripova koji shvataju tragediju nestanka jednog života, koji odaju poštu ličnosti koje više nema, i koji je ne koriste zarad povećanja prodaje, zarad scenarističke poštapalice, zarad zabave.

Ali nekako, nema ih dovoljno. Nekako je više onih drugih, posle kojih gledanje vesti ne izgleda toliko strašno, posle kojih deluje da sve ima nekog smisla, pa i dve hiljade mrtvih u Africi. Ili mnogo bliže.

Toliko smo zapljusnuti nasiljem da to i ne primećujemo, da nam je sasvim okej da imamo strip-junaka koji ubija negativce ne iz osvete, ne zbog svog bola, ne zbog pravde i zbog toga što sistem ne funkcioniše – nego iz zajebancije, iz čistog sadizma. Bez trunke ironije u scenariju.



Grant Morrison je i to okrenuo naglavačke – u nekoliko epizoda Invisiblesa, a naročito u uznemiravajućoj Best men fall, Morrison nam pokazuje živote likova koje su njegovi "pozitivci" ubili. Nije u pitanju statistika. Nije u pitanju još jedan negativac na gomili leševa (koje u Invisibles svakako ima), u pitanju je čovek, kao mi, koji dok umire cvili "This is not happening" i seća se događaja koji su ga doveli tu gde jeste. Morrison, uvek kontraverzan, nas ne uljujkuje u našem jalovom uverenju da nećemo umreti – naprotiv, lupa nam smrtnost u glavu.

Jer ne dešava se sve nekom drugom, a ne nama, glavnim junacima naših života. Jer smrt nije statistika, nego gadna rabota na koju smo svi osuđeni. Jer i mi lako možemo da postanemo samo jedna brojka u nekom tragičnom događaju.

Jer život nije priča, ma koliko mi želeli da jeste.

(Vladimir Tadić je vječiti apsolvent prava, povremeni savjetnik za medije te konstantni stripofil.)

- 18:30 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 27.9.

» Prva decenija: Deseti put se održava The International Comic Arts Festival (ICAF) u Washingtonu od 13-15. oktobra/listopada 2005. U programu: Will Eisner, manga i Chris Ware. Među gostima, Bob Andelman, koj je napisao 'Will Eisner: A Spirited Life', i John A. Lent, urednik International Journal of Comic Art. Više detalja o samom festivalu pročitajte njihovoj zvaničnoj Internet stranici.

» Ima ga, nema ga: Sada ga opet ima...:) Informacija koja je trebala da stigne do vas još pre dve nedelje je bila odložena jer je novi broj, peti po redu, pdf magazina Sonaste Maneco naprasno nestao sa neta. Upravo ga skidam odavde, pa računam da ćete moći i vi, ako ne uspete odmah, budite malo strpljivi, vredi.

» Znam, već je spomenuto: Ali, možda vam bude zanimljivo da preuzmete prospekt-magazin u pdf formatu koji se na netu našao povodom izlaska novog, 33. albuma Asterixa "Le ciel lui tombe sur la tete" ("Nebo pada na njegovu glavu"). Prospekt na četiri strane težak 2,4 MB možete skinuti ovde.

» Ako ste spremni za igru: Ili imate dete kao izgovor za nabavku, onda ovde možete da pogledate 16 slika Web of Spider-Man, nove linije action figurica iz Marvelove produkcije.

(marko ajdarić & zm)

Isprika čitateljstvu: vijesti kasne jer je do malo prije zbog radova na serveru bilo nemoguće išta postati, no bolje ikad nego nikad! (A i Darko bi nas kleo da vidi neispunjeni kvadratić...)

- 17:22 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 26.9.

» Ekipa sa Barnacle Press sajta uredno postavlja predivne i prastare novinske stripove na Internet. Kod njih ćete, između ostalog, naći Tarzana Russa Manninga, Cannifov Terry And The Pirates, Johnnyja Hazarda te Mickeya Mousea Floyda Gottfredsona!

» DelRey je podružnica velike izdavačke kuće Random House, a odnedavno se bacila na objavljivanje mangi. DelRey je odlučio svojim potencijalnim čitateljima besplatno na webu pokazati po 30-tak uvodnih strana iz svoja tri najnovija naslova: Gacha Gacha, Ghost Hunt i Sugar Sugar Rune. Bacite oko!

» Activision je na tržište izbacio nastavak igre X-Men: Legends. Nastavak se zove - a kako drugačije nego - X-Men: Legends II: Rise Of The Apocalypse. Šteta samo što je igra rađena sa X-Men likovima iz Marvelovog Ultimate univerzuma. I što je za PS2, a na za PC.

» Ako se bojite posjetiti zagrebački Sferakon zbog gomile kostimiranih SF frikova, pogledajte na ovome blogu kako to izgleda u Americi... Brrrr!

(bob&tonči)

- 09:00 - Qomentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 25.9.

» Baš su šašavi ti Belgijanci. Pomama za novim Asterixom je krenula, te osim oznaka na avionu možete videti i skulpture kao što je ona na slici i u ovom tekstu. Ostaje nam samo da se nadamo da je osim u reklamu nešto truda otišlo i u sam strip, za razliku od poslednjih par epizoda.

» Kolega Bob je pre koju nedelju najavio dodelu Ignatz nagrada, a meni je pripala čast da objavim dobitnike. Gle čuda, Blankets je dobio neke nagrade.

» Kao da Hellboyu nije dosta što osvaja Kinu, sad će ga još crtati i Corben, đavolak mali.

» I na kraju, Evropska Unija finansira projekat u vezi stripa! Izgleda da nisu samo Belgijanci šašavi... ;)

(djole)

- 08:30 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

subota, 24.09.2005.

[aQtualno]
Novi strip-časopis u Hrvata: NEMO

Pričalo se kako će krenuti još lani, a sada je stigao ... s dva broja odjednom!

NEMO je izdavački projekt Branka Barača (kuća Format) i Vjekoslava Đaniša (poznatog po jedinstvenom i vrijednom časopisu Kvadrat), a namijenjen je - iako je 100% stripovskoga sadržaja - prvenstveno distribuciji po osnovnim školama, deset puta godišnje.

Sadržajno je NEMO okrenut stripovskoj boljoj prošlosti. Novim (nadajmo se) čitateljima on tako u svakom broju donosi stogodišnjaka "Malog Nema u Zemlji snova", te hrvatske klasike - "Zavišu" Žarka Bekera i Zvonimira Furtingera (prve, kolorne epizode koje nisu reprintirane, čini mi se, još od izvornog pojavljivanja u Plavome Vjesniku), i "Vikija i Nikija" Vladimira Delača i Norberta Neugebauera (također reprint iz Plavoga Vjesnika). Preostatak stranica (svaki broj ih ima 52) popunjen je nešto svježijim materijalom: Pričom o Marku Polu Enrica Sia (prethodn kod nas viđenu u seriji "Otkrića sveta u stripu"), početkom Deribova westerna "Olujna kiša" (prije dvadesetak godina započet i u Spunku) te "Calvinom & Hobbesom" Billa Wattersona. Jedini materijal pripremljen baš za ovo izdanje, uz intervju s Bekerom, jednotabloidni je serijal "Kako nastaje strip" potpisnika ovog teksta.

Tehnički je NEMO pripremljen onoliko dobro koliko je reprintni materijal dozvoljavao ("Zavišini" su kolori malo mutni), a nadat ćemo se da će s vremenom u njemu zaživjeti i svježiji materijali (najavljen je Sudžuka, doduše njega svatko najavljuje a tek tu i tamo netko objavljuje). Oni koji među vama nisu školarci (zar školaraca ima? školarki?), a požele NEMA imati (što je bolje od IMA nemati),vjerojatno će najbolje učiniti raspitaju li se na adresi danoj za pretplatu: NEMO (strip časopis za đake, roditelje, djedove i bake), Format, udruga za promicanje likovnosti, pp 72, 31000 Osijek; ili na telefone 031/272938, 031/275290, fax: 031/272938 (đe je mejl?). Pretplatna cijena je 150 čuna za deset brojeva ili upola manje za upola manje, poštarina uključena.

Stavio bih sken, al' mi se skener skenjo...:( Zato dobijete niskorezolutnu tablu "Nema" koja je objavljena u prvom broju, a koju sam našao na webu:



(mcn)

- 15:41 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 24.9.

» Verovatno je Amerima dosadilo da dobijaju bofl robu od Kineza, a možda im se nije ni dopalo što su Kinezi kupili Intel, u svakom slučaju, Dark Horse se bacio na osvajanje kineskog tržišta stripova, i to sa Hellboyem i Star Wars stripovima. Imperija uzvraća udarac!

» Povodom izdavanja The Complete Calvin and Hobbes, Bill Waterson je odgovarao na pitanja koja su mu mailom poslali fanovi. Da je intervju – nije, da su pitanja posebna – nisu, ali uvek je intersantno šta Waterson ima da kaže.

» Italijani su u zamahu, posle I piccoli eroi di Ho Lan, kreće još jedna serija, ovog puta SF, M.I.S.

» A Neil Gaiman se razleteo na sve strane. Prvo najava za Eternals projekat za Marvel, pa onda malo priče o tom projektu, i sada vala i pravi intervju... ali ne povodom Eternalsa, već povodom Mirrormask, filma za koji je napisao scenario, a koji režira Dave McKean. A i stripove spominje, nešto malo.

» I konačno, za sve vas koji ste prošle nedelje zapali u apstinencionu krizu, fear no more, nova doza Strip Vesti je stigla!

(djole)

- 09:27 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

petak, 23.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 23.9.

» Na brzaka: izložba Miguelanxa Prada u Biblioteca delle Nuvole u Montefalcu.

» Novi Asterix izlazi 14. oktobra, bacite pogled na najavu!

» Vodič kroz grad Bruxelles, ali u stripu!

» Kad smo već imali DC i Marvel, evo i najava Image izdanja za decembar.

» Šta Neil Gaiman ima da kaže o svom novom projektu za Marvel, bacite pogled ovde.

(djole)

- 10:41 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 22.9.

» Da se ne bi pričalo po čaršiji da favorizujemo DC, evo i Marvelovih najava za decembar. Od oka, imaćemo Spajdi crossover, Bendisa i Straczynskog na sve strane, nastavak Spider-Man/Black cat: Evil that men do od Kevina Smitha koji kasni jedno dve godine... i Marvel Zombies Roberta Kirkmana, scenariste Nepobedivog i zombi epopeje Okružen mrtvima, o svetu gde su super-junaci zaraženi zombi virusom, nakon čega su pojeli celokupnu populaciju planete Zemlje. To zvuči... uznemirujuće.

» Još jedna top lista prodaje sveski i trejdova/grafičkih novela u Americi. Međutim, ovu listu možete da uporedite sa prodajom stripova od 1934. do 1960. ovde, i sa prodajom od šezdestih na ovamo, ovde. Preporučuje se uzimanje nekog solidno jakog sredstva protiv depresije pre nego što se bacite na upoređivanje.

» Najava novog strip Arta Spiegelmana, autora Mausa...!

» Asterix leti u nebo! Aviokompanija SN Brussels Airlines stavila je najpoznatijeg Gala na svoj avion. Što da ne, ako Fabien Cousteau može da pravi podmornicu po uzoru na Tintina...

(djole)

- 08:30 - Qomentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 21.09.2005.

[priQaz]
Stripoteka 1009

(Stripoteka 1009; Marketprint, rujna 2001.)

Stripoteka se - neminovno i pohvalno - trudi pronaći nove serije za svoju staru publiku. Kad već Giraud ne želi crtati više od jednog Blueberrya u dvije godine te kad su se i ostali favoriti prorijedili, onda dvadeset i tri preostala broja treba popuniti iz novijih francuskih kataloga.

Te su tu neki problemi. Jedan je što naše tržište, zbog povijesno-objektivnih razloga, ima rupu u obrazovanju. Preskočilo je neke ključne (ne kažem "dobre", samo "ključne") serije u zadnjih dvadeset godina te se ja pitam kako se čitatelj koji se u svojem obrazovanju oslanjao samo na Stripoteku (hibernirajući dok je zimovala i ona) snalazi pred "Odmetnicima" ("Gibier de potence"), nosećim stripom rujanske Stripoteke?

S jedne strane, problema ne bi trebalo biti: prva epizoda "Odmetnika" sadržajno je skoro pa plagijat premise Blueberryeva ciklusa o južnjačkom zlatu. I ovdje smo, eto, saznali da postoji neka velika lova na nekom slabo pristupačnom mjestu pa sad asortiman manjih i većih hulja kreće u potragu za istim. Naravno, "Odmetnici" nisu Blueberry. Za početak, mnogo su "rjeđe" napisani. Blueberry je bio pisan za serijalizaciju u časopisima i smatralo se da se mora stalno nešto zbivati i razgovarati. "Odmetnici" su pisani za direktno pojavljivanje u albumu pa je količina priče, a i dijaloga (što se logoreje tiče, uostalom, nitko nije Charlier) nešto posnija.

Nije to nužno loše. Stil je danas takav, a scenaristički (Capuron/Duval) dio posla odrađen je s pokušajima karakterizacije i humora, što ga uzdiže nad prosjek. Problem je, međutim, u totalnoj nečitljivosti crteža.

Dio tog problema ide na dušu Fabriceu Jarzaguetu koji je izdanak uglatog stila što ga je utemeljio, recimo, Olivier "Aquablue" Vatine. Jarzaguet je solidan crtač i velik radnik (on crta sve što treba), ali u njegovoj je stilizaciji gotovo nemoguće razlučiti likove jednog od drugih. A zašto? Zato što je navikao na boju. On će žene nacrtati slično, očekujući da će ih boja kose i haljine razdvojiti u očima čitatelja. On neće sjevernjačke uniforme otežati crnilom jer zna da dolazi kolor koji će ih pomodriti. On nikad nije ni pomislio da negdje još postoji revija poput Stripoteke (ili Q-a :)) koja si ne može priuštiti tisak u koloru. I nije on za to kriv.

Nije kriva ni Stripoteka. Ona radi najbolje što može, ali tih dvadeset godina zaostatka postaje sve očitije. Revije koje danas izlaze trebale bi biti u koloru, jer su zahtijevi vremena jednostavno takvi.

(mcn)

- 16:01 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 21.9.

» Dargaud već neko vreme omogućava čitanje po petnaestak stranica iz svojih novih izdanja na www.read-box.com (trenutno je online i nekoliko strana iz trećeg toma Morvanovog serijala Al' Togo, pod interesantnim imenom Tajna policja – i da, to je ime albuma, a ne prevod), no sada je i nekoliko strana iz izdanja njihove manga edicije, Kana, dostupno online, i to ovde. Macromedia flash neophodan, brza veza poželjna.

» Marvel najavio planove za 2006., so far jedino interesantno izgleda to što će Gaiman raditi serijal vezan za kreaciju Jacka Kralja Kirbyja, The Eternals, sa kojima su domaći čitaoci imali priliku da se posredno upoznaju u epizodama Thora koje je nekada davno objavljivala Stripoteka. Plus, razmatranje da li će Marvel propasti zato što se previše oslanja na licenciranje filmova i igrica, a premalo na stripove.

» Da ne bih slučajno davao lični i subjektivni komentar o Johnu Byrneu, o kome je već bilo reči ovde, ovaj link će to uraditi umesto mene. Nije kvalitetno, ali je istinito. ;)

» New York Times, osim što objavljuje juče spomenuti strip The Building Chrisa Warea, objavio je i članak o shojo mangi, odnosno mangi za devojke, sa veoma zahvalnom Top 10 listom, za slučaj da hoćete da se upoznate sa ovim... pa, fenomenom.

(djole)

- 08:36 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 20.09.2005.

[Qolumna] oQo stripa
KILL BILL

Piše: Vladimir Tadić

Koliko mrtvih ima po stripovima? Hajde da se igramo istraživackog novinarstva i vidimo šta kažu brojke. Daklem, Zagor Maxi #1: Dolina vetrova - 36 upokojenih; Blueberry: Angel Face - 10; The Punisher: Welcome back, Frank - oko 200; Torpedo: Umjetnost ubijanja - 13; Nathan Never Gigante: La Rivolta - preko 250; Usagi Yojimbo: Samurai - 63; Alan Ford: Zimska Idila - 1; L’Incal Noir - 14; Sandman: Preludes & Nocturnes - 27; Batman #501 - 18; i konačno, Q #6 - 10. Kod Akire sam digao ruke od brojanja tamo negde oko šestote stranice. Brojke su naravno okvirne, mogućnost zabrojavanja solidna, uzorak je slučajno odabran, a računaju se i spomenuta a neprikazana ubistva i smrti, ukoliko služe priči. No, i tako gledano, it’s quite a bodycount.



Lepo bogami. A čemu to? Scenaristi uglavnom koriste smrt da bi povećali stepen opasnosti po glavnog junaka, ili stepen zlokobnosti negativca. Kurt Busiek je, recimo, u želji da od nekakvog bezveznog negativca Ultrona napravi opasnog dasu, u Avengersima uništio celu jednu državu, i to Sloveniju (u stvari, Sloreniju, but you get the picture). Neki pak koriste nasilnu smrt kao ilustaciju apsurdnog sveta u kome se likovi kreću, kao Jodo i Moebius. Treći je, kao Ennis, koriste u zabavne svrhe. Četvrti prikazuju monumentalnost događaja koje opisuju masovnim ubistvima i stradanjima. Očito, brojne su scenarisricke upotrebe smrti.

Ali, da li su opravdane, da li ne postoje drugi načini da se nešto iskaže nego da čitaoci budu zapljusnuti morem krvi, iznutrica i leševa? Zavisi, kao i sve ostalo. Horor je naravno praktično nemoguće praviti bez mrtvih (čast izuzecima), i to treba ostaviti po strani. Slično važi i za crnohumorne stripove kao sto su Kljunovi, a i za stripove koji manje ili više verodostojno opisuju određene nasilne periode ljudske istorije, kao sto je Usagi. Ali, uništenje čitave jedne države da bi se stvorio moćan negativac? Masakr da bi izgledalo da Zagoru preti veća opasnost? Zidanje reputacije jednog stripa isključivo na tome da je nasilan, i ni na čemu drugome?

Jedan od najboljih strip negativaca svih vremena, Zorglub, nikada nikoga nije ubio. Okej, možemo da to pravdamo time da je Spirou samo strip za decu i da je to nerealno - ali činjenica je da Franquin nije morao da prosipa krv da bi napravio genija zla. Slično važi i za Macherotovog Antracita - fenomenalan zloća, bodycount nula (iako je Krcko mnogo suroviji od Spiroua, i svakako nije za decu, ali kada Macherot ubija svoje likove, on to čini da bi nešto rekao njihovom smrću, a ne upotrebljava ih kao scenarističku poštapalicu). U krajnjoj liniji, i Sclavijev Doktor Xabaras iza sebe ima samo par mrtvih (svega troje, ako se ne varam), pa ga to ne čini šonjom, naprotiv - opasnost od zaraze zombija je sasvim jasna, nema potrebe prikazivati je da bi postala stvarnija. O mračnoj strani nas samih da ne govorimo...

Primera smrti kao sredstva za iskazivanje određenih ideja, ali i scenarističke poštapalice ima u stripovima na hiljade, podsetimo se jos i Mooreovog Marvelmana u čijem finalu gine, prilično pitoreskno, pola Londona, ali to služi kao ilustracija supermoći bez ikakve kontrole (slično važi i za finale Watcmena, samo što je reč o drugačijoj vrsti moći). A onda pogledajmo Chiaverottijeve Dylan Dogove (znali ste da neću moći da izdržim a da ga ne opljunem pre ili kasnije, zar ne?), gde smrt služi samo za popunjavanje stranica.

Još gore je kod smrti kao povećanju uloga u priči, kao sredstva da junak bude ugroženiji. Čekajte, zar neko i na trenutak misli da će Zagor poginuti, bilo da oko njega umre jedna ili hiljadu i jedna sporedna ličnost? Naravno da neće. I koja je onda svrha tolikog ubijanja? Scenaristička nesposobnost, ništa drugo. Jedna smrt je tragedija, njih hiljadu je statitistika. Zašto onda scenaristi više vole statistiku od tragedije?

Da li mi to u stripovima imamo inflaciju smrti?

Nastaviće se...


(Vladimir Tadić je vječiti apsolvent prava, povremeni savjetnik za medije te konstantni stripofil.)

- 16:53 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 20.9.

» Chris Ware, autor čuvene i jezivo naporne grafičke novele Jimmy Corrigan, The smartest kid on Earth, radi nedeljni strip za New York Times Funny pages, pod naslovom The Building. Prvu "epizodu" možete naći ovde, šta Ware ima da kaže o tome poslušajte ovde i pročitajte ovde.

» Najava DC-ijevih izdanja za decembar – osim standardnih Vertigo i Wildstorm favorita i trilijardu i jednog Infinite crisis crossovera, tu je konačno i poslednja epizoda serijala Tom Strong Alana Moorea, što je najverovatnije Mooreov pretposlednji strip koji će izdati za DC.

» Novi italijanski humorističko-fantasy serijal, I Piccoli eroi di Ho-Lan deluje kao nešto vredno pomena, pa ako volite takve stvari, bacite pogled.

» I konačno, nešto što u normalnom svetu nikako ne bi trebalo da bude vest, ali u našem stripovskom itekako jeste: jedna prodavnica stripova u Americi je rešila da se reklamira na televiziji! Kraj sveta je blizu!

(djole)

- 11:46 - Qomentari (14) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.09.2005.

[priQaz]
Ja nisam mačak, ja sam mašina za pravljenje para!

(Desberg/Peral: Billy the cat t. 8 - La vie de chaton; Dupuis 2003.)

A svega ovog ne bi bilo da sam odmah poslušao Macana. No, ja nisam verovao da Billy the cat ne valja, očaran dvema epizodama koje sam pročitao, proglasio sam BTC za malo remek delo, naslednika Krcka, i šta sve ne. OK, te dve epizode (L'oeil du maitre i Le choix de Billy, recenziju ove druge možete pročitati na www.stripovi.com) zaista jesu veoma, veoma dobre, na korak od toga da budu genijalne. Ali serijal se ne sastoji samo od dva albuma, već od njih devet, and counting.

U stvari, možda problema ne bi ni bilo da posle Le choix de Billy nije napravljen crtani film. Kao što je običaj kod takvih konverzija, crtani je sjebao sve – pravljen je da bude all ages, dakle ni za koga konkretno. A nakon toga, Billy, kao u načelu jedan solidno mračan serijal o dečaku koji se zbog svojih greha reinkarnirao kao mače, te mora da iskusi koliko je svet surov kada je neko u mačijoj koži, transformisao se u kiddy friendly strip. U najavi za prethodni album, La bande a Billy, čak je i rečeno da oni koji su se plašili mračnih scena više ne moraju da brinu – Billy je all fun now.

Do jaja. A mi koji smo u tim scenama uživali? Koji smo smatrali da je to ono što daje šmek serijalu? Ko nas šiša.

La vie de Chaton je, dakle, all ages debilana – ali to kao da Desbergu nije bilo dosta. Iz nepoznatih razloga, on nam ovde pola stripa prepričava prvi album, i neke elemente iz kasnijih. Na all ages način, naravno. Druga polovina je posvećena tome što je logično da se Billyju, kao negdašnjem dečaku, sviđaju devojke, a ne mačke. Sex, dakle. Ali na all ages način, da se sirota deca ne preneraze.

Fakat da je grafički kreator serijala Colman napustio serijal, i da ga je sada preuzeo Peral, ne pomaže. Peral je možda crtač na mestu, ali ovde se očajnički trudi da bude Colman, a to nije.

Ovo je fušarenje, ovo je uzimanje para, toliko da se Billyjev poznati uzvik "Ja nisam mačak, ja sam dečak" pretvara u ono što je navedeno u naslovu ovog priQaza, ovo je grđenje jednog stripa koji je imao puno potencijala, ovo je jedan scenarista koji očito može puno, ali ga boli uvo kada i uz malo ili nimalo truda može da zgrće lovu, ovo je sve ono što ne valja sa serijalizovanim stripom danas, pa još malo preko toga.

Sram te bilo, Desberg.

(djole)

- 15:38 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 19.9.

» Za vas je već ponedeljak, ali meni je još uvek nedelja, veoma lagan dan kad su vesti u pitanju – i zato mala rekapitulacija. Ko je Bonellijev autor o kome se najviše priča danas? Ne, naravno da nije Ferri, u pitanju je mlađahna scenaristkinja Dylan Doga, Paola Barbato. I ako želite da se malo bolje upoznate sa njom, bacite prvo pogled na njenu autobiografiju, zatim na pitanja koja joj često postavljaju, možete ovde i ovde da pogledate odlomke iz nekih njenih scenarija ("naslovnicu" za drugu knjigu scenarija uradio je Zoran Herceg, nama znan i kao Zox), a i da posetite njen blog‚ (posebno interesantan entry od 18. 09.). I na kraju, uključite se u forumsku raspravu sa njom – nick Alias.

» Kad smo već Dylana, njegov "tata" Tiziano Sclavi je donirao sitnu cifru od 15.000 knjiga jednoj biblioteci. Pa ako ste negde u blizini, eto idealnog razloga da postanete drug član biblioteke i hvalištete se da ste čitali knjige koje je i sam Sclavi čitao.

» Rap grupa Public Enemy u svojoj sopstvenoj grafičkoj noveli! Ne može biti gore od onih Prince stripova koje je DC izbacivao tokom devedestih...

» I još jedan stripovski newsletter, ovog puta od strane ozbiljnog Publishers weekly web sitea. Možete se prijaviti ovde.

(djole)

- 08:30 - Qomentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 18.9.

» Nedelja je, i zato na brzaka: ako vas zanima šta Francuzi čitaju, bacite pogled na Top 5 albuma za septembar (na prvom mestu Golden City, iz koga možete videti i sličicu). A Top 300 stripova u USA za septembar možete naći ovde. Živela statistika!

» Godišnji intervju sa Joeom Quseadom, glavnim urednikom Marvelaplus i kratka vest da će Marvel objavljivati manga antologiju zvanu Jetlag.

» Malo stariji intervju sa Gianfrancom Manfredijem, kreatorom Magičnog Vetra. Nisu ga pitali da li smatra da je njegov strip za HC izdanje. ;)

» I opet manga – Viz, izdavač mangi kao što su Video Girl Ai, Fushigi Yugi i Maison Ikkoku, pravi svoju podružnicu za Evropu.

(djole)

- 08:38 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

subota, 17.09.2005.

[crtaća dasQa]
Milan Jovanović

Za razliku od Sudžuke, koji će priznati da mu više pristaje američki način rada, Milan je Jovanović posve zadovoljan radom za frankofono tržište i izdavača Dupuis. Rad na serijalu Le serpent sous la glace pružio mu je priliku da istraži realizam i svoje crtačke domete. Izdavači su zadovoljni njegovim pokazanim trudom, kao i rezultatima. Drugi album ove Valentinove potrage za ocem kroz bespuća sovjetske prošlosti u trgovine će za koji mjesec, ali Q vam je pripremio malecki uvid ...



(mcn)

- 17:00 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 17.9.

» Nekoliko interesantnih ideja danas! Za početak, nakon što su se neki TV scenaristi (Straczynski, Whedon) prešaltali na stripove, i nakon što su filmski producenti počeli da kupuju izdavačke kuće (o čemu smo mi pisali, a vi ste čitali juče) – sada imamo dizajnera koji je uradio svoju grafičku novelu. Scott Chambliss, dizajner TV serija Alias i Felicity objavio je Maahvelous!: Princess Puut And Dali Do Venice, grafičku novelu koja izgleda veoma, veoma zanimljivo. Plus je predgovor napisala Isabella Rossellini (da, ta Isabella Rossellini). Plus - dešava se u Veneciji!

» Monitor statistica, organizacija koja prati stanje obrazovnog sistema u Hrvatskoj otvorila je konkurs za strip ili karikaturu koji se bave – stanjem obrazovnog sistema u Hrvatskoj. Interesantna ideja, više informacija ovde, a hvala Emiru za link.

» Nije ideja, ali je personal grudge: John Byrne, crtač/scenarista kome je sredinom osamdesetih bio poveren revamp Supermana, i od onda je uspeo da ne uradi ništa bitno osim što se proglasio za (prestolo)naslednika Jacka Kralja Kirbyja, zaratio je sa internet enciklopedijom Wikipedijom, zbog nekih ne baš lepih stvari koje tamo pišu o njemu. Fascinantno štivo.

» I za kraj, starija ali meni lično najzanimljivija ideja. Xavier Fauche, ovde poznat kao scenarista Taličnog Toma nakon Goscinnyja, još početkom devedestih osnovao je kompaniju Une bulle en plus za komunikaciju – kroz strip! Dakle, kompanija se bavi marketingom i komunikacijom sa javnošću (kao što je ova brošura Philippa Bercovicija, crtača serijala Les femmes en blanc, za prava starijih građana), ali i unutar kompanija – kroz strip! Jes' da mi je ova vest oduzela jednu temu za oQo stripa (gde sam hteo da kukam kako je strip kao savremeno sredstvo komunikacije i propagande neupotrebljiv), ali sam zato konačno rešio šta želim da radim kad porastem...! ;)

(djole)

- 08:30 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

petak, 16.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 16.9.

» Avanture jednog kondoma! Pa još u dobrotvorne svrhe! Luca Enoch, autor serijala Gea i Sprayliz, nacrtao je ovaj strip u kome kondom zvani Jimmy Hat objašnjava bez dlaka na jeziku kako se korsti kondom. I uz pomoć LILA, italijanskog udruženja za borbu proitv AIDS-a, strip je konačno ugledao svetlost dana. Više o njemu možete saznati na Enochovom blogu – a kad ste već tu, bacite pogled i na Enochove krajnje militantne liberalno-levičarske i antiglobalističke stavove.

» Da je Time-Warner kupio DC nekako mi je svojevremeno bilo promaklo. Međutim, kada je Marvel bankrotirao sredinom devedesetih, postalo je jasno da je sve biznis, i da ekonomski termini nisu isključeni iz sveta stripa – što se i potvrdilo kada je DC kupio Wildstorm. E sad, ko je koga sve kupio kod Francuza komplikovana je priča, ali Humanoides Associes imaju novog vlasnika, izvesnog Pierrea Spenglera. I šta ovaj filmski producent planira da radi sa Humanoidima i da li to ima neke veze sa "transferom" Bilala kod Castermana? Odgovori su ovde.

» Hoćete da naučite da crtate? Torinska Akademija Pictor prima novu klasu studenata koju će podučavati crtač Giovanni Rigano, koji je radio i na ovde aktuelnom serijalu W.I.T.C.H. Cijena začudo i jeste sitnica – 180 evrića. Još samo da se uglavite među 20 ljudi koji će biti primljeni na kurs...

» Thanks to mike, bacite pogled na demo igre pravljene po stripu Bone!

(djole)

- 08:30 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.09.2005.

[priQaz]
Hirschfeld!

(Al Hirschfeld: Hirschfeld's New York; Harry N. Abrams, 2001.)

Ovaj je blog, kao i papirnata verzija Q STRIPA u prvom redu posvećena čistom stripu. Čitatelji to vole tako, nešto su se mrštili kad smo u časopis stavljali non-fiction i ilustracije ... ali teško je uvijek povući granicu između stripa, karikature, animacije, plesa i kulinarstva. Ako je nešto zaista jako, zaista dobro, onda to valja spomenuti.

Kao, na primjer, Ala Hirschfelda. Živio je skoro stoljeće, crtao veći dio tog istog stoljeća, a bavio se efemernim: portretnim karikaturama glumaca, što filmskih, ali isto tako i kazališnih, onih čija lica nikad ne postanu prepoznata. Crtao je novinsku karikaturu, napravljenu da se sutra baci, ali nam je u procesu pokazao da efemerno nije u temi već u izvedbi i da se neke stvari čuvaju, ma kako bile crtane za bacanje.

Portretiranje, svođenje ljudi na ludu liniju, nikad nije dosadilo Alu Hirschfeldu. Ni meni, mislim, nikad neće dosaditi slijediti te tušem izvučene labirinte, sličnije životu od bilo kakve fotografije. A i da mi dosadi, uvijek bih se mogao razonoditi tražeći u naborima i viticama kose ime Hirschfeldove kćeri Nine, što je igra koju je Al igrao sa svojim čitateljima.

U povremenim kompilacijama, poput ove koju danas kao prikazujemo, sabrano je po stotinjak Hirschfeldovih jedinstvenih ilustracija. Nabavite ih ako možete - u njima je ovjekovječen jedan svijet koji bi nestao da ga linija nije zadržala - a ako vam ne uspije tada svakako prionite Googletu i uživajte u blagu koje će vam searchterm "Hirschfeld" isporučiti.

(mcn)

- 16:44 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 15.9.

» Sillage! Ultra uspešni serijal scenariste Morvana i crtača Bucheta o ogromnom svemirskom konvoju na kome se nalazi Nävis, jedina pripadnica ljudske rase u poznatom univerzumu, ovih dana dobija svoj osmi nastavak! A na šta će to ličiti možete da vidite iz Buchetovih skica i Morvanovog scenarija ovde i ovde, a vala i iz recenzije!

» Bonelli! Da li je u krizi najveća izdavačka kuća u Italijana, a bogme i najpopularnija širom Balkana, i šta je do te krize dovelo? Pročitajte u članku Vincenza Olive!

» Katrina! Crtač Steve Kelley koji svoje stripove objavljuje u dnevniku Times-Picayune nije bio u New Orleansu kada je protutnjao uragan, nije tamo ni sada, ali je tamo živeo do dan pre uragana! Što je naravno dovoljan osnov da o njemu izađe tekst. Živeli mediji!

» Manga! Članak o Hayao Miyazakiju u italijanskoj Repubblici! Ne znate ko je Miyazaki? Bacite pogled ovde!

(djole!)

- 09:10 - Qomentari (6) - Isprintaj - #

srijeda, 14.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 14.9.

» Najveći distributer stripova (i proizvoda vezanih uz stripove) za strip-dućane engleskog govornog područja, firma Diamond Comics Distributors, najavljuje drastične promjene. Autori i publika jednako su zabrinuti. Tom Spurgeon je ovdje napisao zanimljiv i inteligentan članak o problemu, mogućim posljedicama za male izdavače, ali i nekim pozitivnim stvarima koje bi ova promjena mogla donijeti.

» DC/Vertigo objavili Harveyu Pekaru album!? Jesu li godine nagrizle integritet autora koji nikada nije bio zainteresiran za uspjeh u mainstreamu?! Kud to ide ovaj svijet?! Intervju sa Pekarom je ovdje, plus pokazne table Deana Haspiella.

» Objavljene su nominacije za 9. po redu godišnju nagradu malih te nezavisnih izdavača - Ignatz. Specijalni gost – Harvey Pekar!

(bob)

- 09:00 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 13.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 13.9.

» Umro je Raymond Maric: Raymond Chiavarino, koji se potpisivao kao Maric, ili kao Raymond Maric, umro je ovog ponedeljka. Maric je bio najviše poznat zbog svog rada kao crtač stripova Bibi Fricotin i Les Pieds Nickelés, dva klasika Bandes Dessinées. Pročitajte celu vest.

» Bakerovi Bakersi: Kyle Baker ne staje. Pošto je dobio 3 Eisnera za Plastic Mana, te nakon svog istorijskog albuma o Natu Turneru, crncu koji se borio protiv ropstva u Americi u XIX veku (izašao u sedmom mesecu), sada počinje da izdaje The Bakers preko svoje izdavačke kuće Kyle Baker Publishing. Prvi broj ovog serijala već je u prodaji, i donosi komične stripove oko porodičnog života. Njegova oficijalna stranica se nalazi ovde.

» Porodični "Armageddon": John Layman, koji piše za Marvel nekoliko brojeva 'blockbustera' House of M sada izdaje preko Oni Pressa jednu grafičku novelu o vezi između dece i svojih roditelja, koja se zove Armageddon & Son. Ovu novelu je nacrtao Dave Dumeer čiji je jedini poznatiji rad Hero Hunters, koji je izašao u antologiji 803 Studios. Naše kolege sa brazilske stranice Sobrecarga su objavili preview tog albuma, sa naslovnicom i 5 strana stripa na ovome linku. Intervju sa Laymanom na Newsarami u vezi te novele može da se čita ovde.

» Od izdavača do izdavača: Preko Castermaga, magazina koji donosi novosti iz Castermana, stigla je potvrda da će ta francuska izdavačka kompanija stripova da objavi ponovo sve radove Enkija Bilala. Samo neće biti izdat Exterminateur 17, zbog ličnog zahteva scenariste Jean-Pierrea Dionneta. Casterman je takođe obavestio čitaoce i da će Régis Loisel (kod nas, između ostalog, poznat po odličnom serijalu Peter Pan) početi jednu novu seriju koja se zove Magasin Général, zajedno sa Jean-Louisom Trippom, kome je prošlog meseca izdat Paroles d'Anges kod Glénata. Celu vest možete pročitati ovde.

» TBC u Italiji: Od 30.9. do 2.10. će Ravenna, jedan po kulturnim događajima poznat grad u Italiji, biti domaćin festivala Komikazen, I° Festival Internazionale del fumetto di realta, na kome će stripovi koji pokazuju stvarni život biti centar svih susreta. Biće tu prisutan i TBC (Tomaž Lavrič), kao i Joe Sacco i gospođica Marjane Satrapi. Više informacija možete naći ovde.

(marko ajdarić & zm)

- 10:21 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 12.9.

» Keith Giffen u nas je vjerojatno najpoznatiji po stripu Lobo (iznimno popularnom serijalu iz 90-tih o najbrutalnijem svemirskom heavy-metal plaćenom ubojici). U američkom superherojskom stripu stekao je popularnost svojim karakteristično duhovitim, ali ljudskim pristupom. Giffen se, nakon hrpice slabo zapaženih projekata u zadnjih par godina, vraća na scenu u velikom stilu. Za Marvel je proizveo tri mini-serijala - Defenders, Drax The Destroyer te najfriškiji Nick Fury And His Howling Commandos. Možda ove serije neće preokrenuti dosadnu američku strip-scenu naglavačke, no svakako će je učiniti zabavnijom.

» Zamislite da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima super moći! Još, bolje - zamislite da mu je uz to i stalo do dobrobiti svojih sugrađana! „ Zvuči nemoguće – baš kao nešto iz stripa!“, reći ćete. I u pravu ste jer je scenarist Brian K. Vaughan (Y The Last Man) svoj strip, Ex Machina, bazirao upravo na takvoj premisi (samo bez Bandića). Mitchell Hundred mladi je gradonačelnik koji pokušava očistiti New York od loših momaka što politikom, što svojim specijalnim sposobnostima. Šteta što se ograničio samo na New York. Ovdje pročitajte jedan jako entuzijastičan i nadasve pozitivan prikaz prvog albuma tog popularnog serijala.

» I za kraj – Dark Horseove najave izdanja za 12. mjesec. Ništa pretjerano zanimljivo, osim pokoje mange te biografije o Willu Eisneru.

(bob)

- 23:18 - Qomentari (10) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 11.9.

» Lavrič, Žeželj i Macan: 26. broj španskog strip magazina Dentro de La Vineta dolazi sa naslovnom ilustracijom Eduarda Ocana, koji crta novu seriju Crónicas de Mesene, o kome se dosta sada govori u Španiji. Među prilozima se nalazi intervju sa argentinskim Maitenom, i tekst Nine Ortea, koji piše kako se Captain America promenio posle rada Darka Macana i Danijela Žeželja. Među rezenzijama, ima jedna o stripu ALERTA ROJA (Rdeči Alarm) Tomaža Lavriča. Lavrič već je bio intevjuisan u 22-om broju tog magazina, kao što možete da vidite ovde. Link ka oficialnoj prezentaciji Dentro de La Vineta se nalazi ovde.

» 100 godina od rođenja Hergéa: Hergé se rodio 1907.godine, ali već se zna da će jedna nova biografija biti izdata za njegovu stogodišnjicu, koju će da napiše Philippe Goddin koji je već napisao, među ostalim Hergé et les Bigotoudos i Hergé, Chronologie d'une Oeuvre, u 3 knjige. Osim toga, već se spominje da će biti jedan novi festival Tintin u Belgiji, izložba i još jedna adpatacija za pozorište.

» Rumunski festival Bandes Dessinées: Rumunska varoš Constanta, posle nekoliko godine, opet će imati svoj veliki festival francuskih stripova. Dodo Nita, predsenik Association des Bédéphiles de Roumanie koji je autor knjige o stripovima, najavljuje od 13. do 16. oktobra XV Salon International de la BD Francophone de Constanta. Biće prustni sledeći autori: Alexandru Ciubotariu (Rumunija), Stephen Desberg (Belgija), Daniel Koller (Švajcarska), Vali Ivan (Rumanija), Impulsion Studio (Bugarska), Labiano Hughes (Francuska), Mario Pavesio (Italija), Pascal Rabaté (Francuska), Livia Rusz (Mađarska), Marjane Satrapi (Iran). Yves Poinot, predsednik Festivala BD Angoulęme i Jean Auquier, direktor CNBDI-a (Centre Belge de la Bande Dessinée) takođe će biti prisutni. E-mail za kontakt: afc@gmb.ro

» ...: Stigle su i nove Strip vesti, sa zakašnjenjem, što više i nije neka vest...:)

(marko ajdarić & zm)

- 11:53 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

subota, 10.09.2005.

[crtaća dasQa]
Goran Sudžuka

Namučio se i napatio sa stripom čija mu tematika zapravo ne leži, ali se dobro izvukao i gledajući rezultat nikad ne biste rekli da mu se nije crtalo ... Goran Sudžuka završio je svoj prvi album za francusko tržište, jednu od priča iz svijeta Arcanes povijesno-mističnog serijala (pomislite na Da Vincijev kod), na kojem rade i Igor Kordej, Leonid Pilipović, Gheto i još netko koga sam ovaj čas zaboravio.

Q vam ekskluzivno predstavlja jednu stranicu iz nadolazećeg albuma ...



(mcn)

- 17:00 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 10.9.

» Warren Ellis otvorio je novi forum, ali sa vrlo strogim pravilima ponašanja. Naime, neće se tolerirati diskusije o superherojskim stripovima, pljuvanje po stripovima te općenito bezobrazno ponašanje. Dolaze u obzir samo preporuke novih, vrijednih i zanimljivih stripova. Nama se čini dosadno, no ako se ipak poželite družiti sa Warrenom i njegovim poznatim prijateljima (scenarist Ed Brubaker i crtač Ben Templesmith također su članovi foruma) kliknite ovdje.

» The Sentry je nova Marvelova serija za koju njen glavni crtač, John Romita Jr., kaže da je kao Superman, ali bez "blesavoće". Romita Jr. svojim je karakterističnim stilom, savršenim za superherojski žanr, stekao popularnost sredinom 80-tih i to na najudarnijim Marvelovim naslovima. Osim intervjua sa Romitom na stranici ćete naći i par oglednih tabli. Fino izgledaju. :)

» I za kraj - tekst o tome kako se američkim strip-fanovima fućka za higijenu ... :)

(bob)

- 08:40 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

petak, 09.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 9.9.

» Esad T. Ribić kod Marvela: Comic Book Resources je doneo samo jednu rečenicu o tome, ali je dovoljno da zvanično potvrdi vest da će Esad Ribić opet imati sreće da radi jednog od najinteresantnijih Marvelovih junaka, Srebrnog letača (Silver Surfer). Naravno, serijal će biti urađen slikarskom tehnikom kao i prethodni sa Thorom (Loki). Prvu vest o tome je sam Joe Quesada dao na Wizard World Philly (u junu/lipnju). Seriju će pisati J. Michael Straczynski. Takođe, šesti broj serije House of M je izašao u Americi 7. septembra/rujna, sa naslovnicom koju je uradio Esad Ribić. I novo izdanje Ghost Ridera krasi njegova naslovna ilustracija koju možete videti ovde. U Španiji će Ribić gostovati na "X Jornadas Internacionales del Cómic Villa de Avilés" te će 8-og potpisivati svog Lokija zajedno sa Garyjem Frankom koji će potpisivati Supreme Power.

» I oni rade mange: Keith Giffen znači Justice League, da? Superheroji? Da... Ali sada znači i manga. Tačno za Halloween (11. oktobar/listopad) Tokyopop će lansirati "I Luv Halloween Volume 1", za koji je scenario uradio Keith Giffen, dok je crteze uradio mladi Ben Roman. Pogledajte 8 strana te novosti.

» Veštice štrumpfuju u Poljskoj: Od 7. do 10. oktoba/listopada, poljska varoš Lodz opet je domaćin 16. Miedzynarodowy Festiwal Komiks. Među mnogobrojnim gostima najveće zvezde će biti Yvan Delporte (tako da će duh Schtroumpfova biti prisutan u sred Poljske) i dva autora italijanske serije W.I.T.C.H. (Disney) Gianluca Panniello i Elisabetta Melaranci.

» Antologija SPX 2005: SPX i Comic Book Legal Defense Fund (CBLDF) su objavili ovog petka spisak autora prisutnih u ovogodišnjoj, među indie autorima značajnoj, SPX Anthology. Festival SPX se održava 23. i 24. ovog mesesca u Bethesda, blizu Washingtona.

» Biblioteka Schultz: Center for Cartoon Studies, prva škola za strip u Severnoj Americi koja će imati status pravog fakulteta stripova, otvara svoja vrata sada 10. septembra/rujna. Osim te vesti, CCS je objavio da će otvoriti "Biblioteku Charles Schulz" u White River Junctionu, gradiću u Vermontu gde je CCS. Ta biblioteka neće biti samo jedan arhiv stripova, već i trajni centar za mlade studente. Celu vest možete pročitati ovde.

(marko ajdarić & zm)

- 10:24 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.09.2005.

[priQaz]
Nima stripa do Splita!

(Nikola Listeš: DIOKLECIJANČIĆI; naklada autora, 2005.)

Split mi se čini kao rasadnik talenata koji rijetko ispune svoja obećanja. Nikola Listeš je jedan od takvih: pojavio se kao posve razvijen autor sredinom osamdesetih u, mislim, posljednjem broju Strip Arta sa stripom Nurbi i ... nestao. Poslije bi uskrsavao ovdje i ondje, čuli bi se glasi da je radio nešto u Njemačkoj ili Australiji, na par mjeseci bi zaživio neki njegov stripovski projekt, bavio bi se slikovnicama, u novinske rubričice je dospio ilustrirajući knjigu o Stepincu ... U zadnje vrijeme Nikola ima redovitu pasicu u po strip marginalno interesantnim novinama Hrvatskom slovu, dok je strip pučanstvu najpoznatiji - paradoksalno - po najlošijem od svojih stripova: jedinom objavljenom svesku Superhrvoja s početka devedesetih.

No, pustimo tužne priče i usredotočimo se na ono veselo: Nikola je konačno ukoričio dio svoga opusa! Knjiga DIOKLECIJANČIĆI na 120 stranica objedinjuje tridesetak epizoda istoimenog stripa crtanog prije desetak godina za splitski časopis Stil. Listeš - koji je majstor svakog stila kojeg se prihvati - ovdje je odabrao groteskniju verziju, recimo, Asterixa, a i fore su dobre. Sve u svemu, jedna poželjna knjiga, vrlo zanimljivo domaće izdanje tiskano u samo 200 (priznatih) primjeraka što ga čini instant rijetkošću.

Jesu li DIOKLECIJANČIĆI tek otpuhivanje prašine s tabloa naslaganih u ladici ili signal Listešova povratka stripu? Nadajmo se da je ovo drugo, nadajmo se da će jedno veliko obećanje biti ispunjeno.

(mcn)

- 16:44 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 8.9.

» Zanimljivi superherojski serijali na američkom tržištu danas su prava rijetkost, no možda će se All Star Superman scenarista Granta Morrisona i crtača Franka Quitelyja pokazati vrijednim pažnje. Serijal bi, po Morrisonovim riječima, Supermana trebao vratiti njegovim korijenima, a biti će i pristupačniji čitateljima van DC-jevog kontinuiteta te namijenjen svim uzrastima (poput klasičnih Supermanovih epizoda iz 50-tih i 60-tih). Ako vam Grant Morrison sam po sebi nije dovoljna preporuka pogledajte ovdje par finih Quitelyjevih tabli iz prve epizode. Skenovi nisu baš najsjajniji, no poklonjenom se konju u zube ne gleda. :)

» Akira Toriyama jedan je od najplodnijih i najpopularnijih crtača mange u Japanu (animirana adaptacija serijala Dragon Ball Z prikazivala se svojedobno i na našoj televiziji). Serijal s kojim je Toriyama stekao popularnost još tamo početkom 80-tih - Dr. Slump - strip je o briljantnom, ali blesavom izumitelju koji napravi djevojčicu-androida i tako si još više zakomplicira život. Dr. Slump je tek nedavno objavljen i na engleskom jeziku, a detaljniji prikaz samog stripa naći ćete ovdje. Nadajmo se da će i vas zainteresirati!

» Na Newsarami pročitajte kompletnu prvu epizodu stripa GODLAND, autora Joea Caseya i Toma Sciolija. Uvjerite se je li GODLAND zaista samo jeftini rip-off klasičnih Jack Kirby/Stan Lee stripova kakvim se čini na prvi pogled.

(bob)

- 00:51 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 07.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 7.9.

» Superheroji sa istoka: Dolazi nam, sa istoka, nova generacija superheroja bez glorifikacije američkog društva, sa nekim drugim ciljevima, kao što je recimo borba protiv svih ekstremizama. Kairska izdavačka kuća AK Comics je pod rukovodstvom Marvana El-Nashara pokrenula četiri serijala (Rakan, Jalila, Zein i Aya), tako da nazovemo, superherojskog žanra.

» Manga u Nemačkoj: Taman kada su u Nemačkoj bili na putu da potvrde jednu vrstu lokalne mange, koja već ima nekoliko autora (oni sami kažu da je mlada Gina Wetzel najbolji dokaz toga), te nakon godina u kojim je Taschen (jedna od najvećih svetskih kompanija koja štampa monografije) imala važnu ulogu izdavanjem mangi kakvih nema u drugim zemljama, Shueisha, jedan od japanskih giganata mange ulazi u Nemačku. Ne bi bilo loše da je samo to u pitanju. Postoji jedno ali... ali, ona ulazi zajedno sa 2 kompanije koje se tuku u Americi za tržište: Viz i Tokyopop. Po svemu, izgleda to neće biti put da Nemci imaju više boljih mangi (koje postoje), već će se prodavati preko marketinga ogroman broj mangi bez veće vrednosti.

» Brian K. Vaughan, on line: Marvel daje mogućnost, do 8. septembra/rujna, svima koji žele da razmenjuju mišljenja sa Brianom K. Vaughanom o njegovoj originalnoj seriji Runaways, o 6 mladića koji beže od svojih roditelja i njihove prljavštine. Runaways je već u avgustu stigao do svog provoga TPB, od 448 strana, sa prvih 18 svezaka. Da se šalju pitanja, imate link ovde.

» Marvelov Hollywood: Umesto da prodaje prava za filmske adaptacije svojih stripova za Hollywood, sada će Marvel sam da radi svoje filmove. Ovog utorka je objavljena vest da je Marvel uspeo da dobije kredit od 525.000.000 dolara za izradu 10 filmova. Kompletnu vest možete pročitati ovde.

» Chris Ware u New York Timesu: Jedan od najznačajnijih dnevnika u Americi, The New York Times, počinje od 18. septembra/rujna, da izdaje u posebno odvojenom delu, po 10 strana novih autora stripova u svom New York Times Magazineu. Prvo ime koje je izabrano je Chris Ware, jedan od najboljih indie autora stripova u svetu. Kompletnu vest pročitajte ovde.

(marko ajdarić & zm)

- 10:12 - Qomentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 06.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 6.9.

» History of Violence je najnoviji filmski uradak kultnog režisera Davida Cronenberga, ali ujedno i još jedna u nizu strip-adaptacija, sve popularnijih u Hollywoodu. Pročitajte što John Wagner, scenarist istoimenog strip-predloška misli o Cronenbergovim filmovima, ekranizaciji još jednog svog stripa - Judgea Dredda, ali i o filmskoj nagradi Oskar.

» Nikad dosta Alana Moorea! Ovaj put vam donosimo intervju iz magazina Comic Book Artist u kojem Moore između ostalog otkriva na kojim je likovima (i strip-autorima!) bazirao protagoniste Watchmena.

» Eric Shanower, jedan od rijetkih "fosterovski" klasičnih crtača u američkom stripu danas, priča za Sequential Tart o svom (vjerojatno životnom, s obzirom na opseg djela) projektu Age of Bronze ...

(bob)

- 11:13 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 5.9.

» Skoro pa "domaće snage": Comiclopedia, možda najveća baza biografija autora stripa na svetu je prešla cifru od 7.000 biografija u avgustu mesecu. Među novopredstavljenim autorima, uključen je Tom Bunk, koji se rodio u Splitu (1945.). Comiclopedia predstavlja njegov život od mladosti u Berlinu do njegovog rada u MAD-u, i drugim magazinima. Tomovu web stranicu možete pregledati ovde.

» Brian Wood "on the road" - Pod imenom Local, Brian Wood počinje u novembru mesecu, kod Oni Pressa, seriju od 12 svezaka gde namerava da pokaže (crno na belo) kakva su danas osećanja ljudi koji žive u manjim mestima u Americi u vezi sa njihovom sredinom. Svaki broj će da sadrži jednu kompletnu priču, tako da može bilo ko da se priključi na njegov put gde hoće. Brian Wood je otišao još dalje: omogućio je ljudima da razmenuju mišljenja o tom stripu na, već otvorenom, oficialnom blogu Locala.

» Alan Moore dobija "interview-book" - Bill Baker, novinar koji piše samo o stripovima, intevjuisao je Alana Moorea početkom ove godine, i rešio je da pusti engleskog majstora da govori o onome o čemu on zaista voli da govori: magiji i načinu kako stvara svoje scenarije. Taj interview biće objavljen kao knjiga u novembru/studenom mesecu pod imenom Alan Moore Spells It Out, na 80 strana (10 USD). Dok ne budemo imali prilike da vidimo knjigu, vredi da se upoznamo sa radom Bakera za World Famous Comics, gde u zanimljivoj rubrici Baker's Dozen može da se pročita početak tog razgovora, kao i drugi intervjui sa umetnicima kao što su Jeff Smith, Howard Chaykin i Jimmy Palmiotti. Knjiga je jedna od prve dve novog izdavača Airwave Publishing.

» Achtung! Poljaci u Francuskoj! - Posle autobiografskog strip albuma Marzi 1, mladog Marzena Sowa (nacrtan od strane Sylvaina Savoia) koji je već izašao na holandskom, sada stižu još dva albuma autora iz iz Poljske. Kod izdavača L'An 2, od Thierryja Groensteena, izašla je 26. avgusta Ubu, stripovana verzija pozorišnog komada Ubu Roi od Alfreda Jarryja, koju je kreirala Franciszka Themerson (1907-1988) i koju možete da vidite ovde. Kod Castermana je štampan u avgustu prvi album Achtung Zelig! (originalno Achtung Zelig! Druga Wojna) od Krzysztofa Gawronkiewicza (crtež) i Krystian Rosiński, koji može da se pregleda ovde (naslovnica i jedna strana). Achtung Zelig! Druga Wojna je efektan primer kako strip može da govori preko metafore o cenzuri, igrajući se formom. Recenzija tog albuma u originalnoj verziji (koja je izašla 2004.) može da se čita ovde, na odličnoj stranici Gildia Komiksu.

» Od Amerike do Paragvaja - Robin Wood, koji je uglavnom poznat po svom stripu Nippur de Lagash, kojeg kreira od 1967., sada poičinje novu seriju, Warrior-M, koja već u samom startu počinje da izlazi u Španiji, Kanadi, Americi, Nigeriji, Keniji, Italiji i Južnoj Africi. Po Macanovom receptu da su egzotične strip scene zanimljive u vestima vredi spomenuti Paragvaj, jer prvi put ove godine vidimo da su tamo stripovi zaista vest. Sve novine najzad govore o tom stripu i crtaču Robertu Goirizu. Za sada, nema rezenzija o samom stripu, ali se zna da će imati 48 strana (prvi broj) i da pripada žanru science fictiona, gde je, jelte, Warrior M poslednji borac ljudskog roda.

(marko ajdarić & zm)

- 10:43 - Qomentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 4.9.

» Na ovome se blogu nalazi jedan kratki Sethov strip o kolekcionarima stripova (američkog tipa). najzanimljivije je što je glavnog junaka nacrtao po sebi, igrajući se (ponovo, kao u It's a Good Life …, granicom između autobiografije i izmišljotine. No, to što je Seth dobar samo je pola razloga što mu dajemo udarno mjesto u vijestima! Pravi je razlog što nam još nitko nije poslao fotke s Markosove svadbe! Ni autobus gostiju, ni haljinu od mlade, ni pevaljku, ni Markosa kako svira zračnu gitaru, a ni onu gdje je uhvaćen ispred nacionalne bandijere. Pa eto, Seth …:)

» Jedan od najzanimljivijih (dakle, ne nužno najkvalitetnijih) stripova koje sam u zadnje vrijeme pročitao jest drugi svezak biografije Osamua Tezuke u stripu. Pripovjedanje je standardno za školu koju je Tezuka pokrenuo, ali sama je tema, sâm je Tezuka fascinantan. Sada je izašao i treći svezak (na francuskom, ne znam za engleski, na talijanskom je mislim davno kompletirano kod Coconina) i preporučio bih ga svakome s interesom za mange ili ključne ličnosti povijesti stripa.

» A kod Talijana se okončala serija John Doe (prvi ciklus, kažu). Sad kad znam da ima kraj mi je odmah zanimljivije! Ali nisam užasno pažljivo pročitao članak, pa nisam shvatio kakve veze ima "crni janjičar" Dago, drugi lik u izdanju iste kuće, sa cijelom pričom. Je li neki cross-over? Nadam se da nije … U međuvremenu, Talijanima se prilično svidjela i nova priča Paole Barbato na Dylanu Dogu. Je li čitao netko pa da komentira?

» Neodlučan sam: je li nam zanimljiviji članak o marketinškoj strategiji promocije jednog web-stripa ili članak o dodirima muslimanske i kršćanske kulture koji spominje best-selling autoricu odličnog stripa Persepolis, Marjane Satrapi? Pa eto oba …

» I konačno, odmor! Idućih mjesec dana trudit ću se što manje umivati elektronima s ekrana, a dnevniQ će preuzeti probrana ekipa sastavljena od Marka Ajdarića/Zlatka Milenkovića, Roberta Solanovića i Vladimira "Djoleta" Tadića (uz tehničku podršku pouzdane Meline Mikulić), čiji će ukusi i interesi usmjeravati vaša web-surfanja do povratka ovog namćorastog komentatora. Ako nam se kolumnisti smiluju, bit će i drugih priloga za to vrijeme…:) Čitamo se!

(mcn)

- 14:11 - Qomentari (5) - Isprintaj - #

subota, 03.09.2005.

[priQaz]
Ima li života nakon kraja svijeta?

(Naoki Urasawa: 20th CENTURY BOYS t. 5; Panini Comics, 2003.)

Zašto volim mange? Pa, možda zato jer ono što mi Urasawa radi s 20th CENTURY BOYS Evropljanima i Amerima jako rijetko uspijeva.

20th CENTURY BOYS je - pisao sam već u papirnatom Q-u te provjerite u svojem sQladištu - priča o krizi srednjih godina pretočena u akcijsku pustolovinu. Kenji je kao klinac izmaštao katastrofu koja će pomesti svijet u osvit novog milenija (ovog našeg) i nacrtao je u bilježnicu koju je poslije izgubio. No sada se grozne stvari događaju - točno po planu maloga Kenjija. I veliki Kenji okuplja nekadašnje društvo (svi do reda obilježeni životom) kako bi se suprotstavili kultu "Prijatelja" za kojeg sumnjaju da se krije iza svega.

I sad, u manje vještim rukama to bi ostalo na rješenju misterije (obavezan antiklimaks, bojim se) i velikom fajtu. Možda se to dogodilo i kod Urasawe, ali - mi to ne znamo! Taman kad su stali pred velikog robota (japanski fetiš, znam; ali ima smisla ako uzmemo u obzir da je plan osmislio devetogodišnji Kenji, odgojen na raznim mecha-mangama), Urasawa nas baca 14 godina u budućnost i mi ne pratimo više Kenjija, već njegovu nećakinju Kannu (kćer nestale Kenjijeve sestre i - možda! - tajanstvenog čelnika "Prijatelja"). Kannu je, nakon "velikog krvoprolića" odgojila jedina djevojka iz Kenjijeve družine, pomalo osušena i ogrčena nakon 14 godina tuđe brige. A Kanna traži ... Kanna zajedno s nama traži odgovore o tome što se prije četrnaest godina dogodilo i da li je netko, možda, preživio.

Znam. Ovako prepričan, zaplet zvuči kao zaplet. Ali kad čitam 20th CENTURY BOYS, i napete momente i smiješne (ej, smiješne! kad sam se zadnji put smiješio nekom zapadnjačkom akciću?), i trag godina na Yukijinu licu i dva comic-relief crtača stripova (mangake), koji žive u istom kvartu gdje je i Tezuka jednom davno crtao ... Kad to čitam, onda mi je dobro, onda mi je do junaka stalo i zanima me što će s njima biti i ne želim da iskustvo ikad stane.

To se, mislim, pika kao pet zvjezdica.

(mcn)

- 17:02 - Qomentari (6) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 3.9.

» Najave projekata su kako-tako kao vijesti. S jedne strane, tko zna kada će se ti projekti ostvariti i hoćemo li ih u našim zakutcima ikada vidjeti, s druge strane tko zna hoće li biti dobri? Radimo malu iznimku za R. Kikuoa Johnsona jer a) fakat dobro crta b) je podebljavanje trenda crtanja direktno knjiga koje nisu predserijalizirane u svescima (elem, strip kao dio knjižarske industrije a ne nešto za sebe) te c) jer ima smiješno ime! Ura za smiješna imena i dobre crtače! Razgovor s Kikuom je ovdje, a njegov web na prethodnom linku.

» Pa kad smo počeli s alternativom: pregled karijere alternativne crtačice Carol Tyler, pa opsežna analiza lika i djela Chrisa Warea za one koji su kojim čudom u nju još neupućeni te, konačno, alternativa alternativi: razgovor s irskim crtačem Bobom Byrneom.

» Ovo je mlaćenje stare slame, ali barem nije prazna: još jedan od afirmativnih članaka u kojima se strip hvali zbog poticanja pismenosti.

» A, naravno, izašao je i novi broj Strip Vesti! U njemu: u Bjelovaru izložba Irene Jukić-Pranjić sa stripovima na gramofonu! pet godina Šlica! najava događanja koje Komikaze spremaju za 11.9.! radionica strip-scenarija u Ljubljani! treći međunarodni salon stripa u Beogradu! eskimski strip! recenzija Q-a! i još mnogo štošta, a ništa ne košta!

» Te konačno, veselog vam srca javljamo da se Marko Šunjić danas ženi. Legije strip-fanova u Hrvatskoj i šire u tišini su pognule glave i strepe nad daljom sudbinom Kena Parkera i čuvenog sajta www. stripovi.com, projektima koji stoje na sportskim plećima upravo spomenutog Marka … Q ne misli da strahu ima razloga, a vizualnu drašQalicu popodnevnog događaja pogledajte ovdje (skrolajte malo)!

(mcn)

- 10:27 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

petak, 02.09.2005.

[crtaća dasQa]
Kako nastaje strip

Vjeko Đaniš, velikan koji stoji iza petnaest godina Kvadrata, je zajedno s Brankom Baračem na kormilu projekta novog stripovskog časopisa koji bi se zvao Nemo i distribuirao se po školama. Držim im palčeve, a kako me Vjeko zamolio za rubriku tzv. "Škole stripa" (mogao je i nekoga tko zna kako se stripovi rade, ali eto, mene je), prve dvije table su nacrtane, a prvu možete pogledati ovdje te ovdje.

Za sam blog, mickini privju:



(mcn)

- 16:34 - Qomentari (3) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 2.9.

» Ima dosta vijesti i sve su nekako ozbiljne. Ali nijedna nema dobru sliku. No imamo i jednu relativno bezveznu vijest o tome kako je Hooters, lanac preskupe (kažu) hrane koju poslužuju oskudno odjevene plastične djevojke (u Jamerici svakako, ako je netko bio u onom kod Cibone neka kaže kakve su tamo), zaposlio 75-godišnju staricu - ikonu stripa i crtića, Betty Boop! I sad, što učiniti kad bezvezna vijest jedina ima dobru sliku? Stavi bezveznu vijest na početak! Hearst would be so proud …

» Pretumbacije na francuskoj izdavačkoj sceni. Da vidim mogu li pohvatati konce: ne računajući časopise koji više objavljuju recenzije i intervjue sa stripašima nego same stripove, na frankofonom su tržištu živa još samo dva starinska strip-časopisa - Spirou koji se bliži sedamdesetoj godini izlaženja i Fluide Glacial koji je navršio trideset (ostalo su dječje stvari: Picsou, Tcho, obnovljeni Pif …). E, prije dvije godine je kao urednik Fluidea zaposlen Albert Algoud koji je koncepciju pomaknuo od stripova ka dnevnopolitičkim karikaturama te su neke zvijezde (poput Maestera ili Coyotea) zbog toga otišle iz Fluidea. A kako je s promjenom vlasnika iz Spiroua nedavno otpušten Thierry Tinlot (po čijem je liku crtan strip Le Boss Zidroua i Bercovicija, a koji je za svoje Spirou vladavine zapošljavao dosta crtača koji rade i za Fluide) - hop! eto njega u novome sedlu. Tekst pročitajte tri puta dok sve ne sjedne na svoje mjesto, ja ne mogu jasnije…:)

» Kratka vijest: Tom Spurgeon se bacio na razgovor sa stripašima koji žive u zoni pogođenoj Katrinom. Zanima li vas, članak je ovdje.

» Onima koji znaju talijanski, a ne znaju obvezno gradivo, dobro će doći ova kratka povijest izdavačke kuće Bonelli, kod Rvata najpopularnije.

» Te za kraj, jedan veseli članak koji tvrdi da manga nema budućnost, a da uz to nije ni strip! Plus sto milijuna komentara koji autoru govore da je kreten. Ihaj!

(mcn)

- 02:37 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.09.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 1.9.

Damir Žitko, kad crta. Hoće li drugi broj stići do CRŠa? » Lijepo je čitati vijesti iz svijeta, no još je ljepše kad nam se pred nosom događa nešto stripovsko. Dvije izložbe tako, u daljem i bližnjem susjedstvu: u Beogradskom SKC-u (tamo odmah kod Beograđanke, gdje šverceri preprodaju filmove, muziku i igrice ako ih nisu rastjerali) danas se u 20.00 h otvara izložba polaznika strip-škole koju vodi Vlada Vesović … A sutra, 2. rujna u 21 sat, u Splitu će se konačno dogoditi dugo najavljivana izložba takozvanih "mlađih" splitskih autora. Ovo "mlađih" izgleda znači da ih dobar dio ima 40, a da Alema Ćurina, Nikole Listeša ili Borisa Talijančića nema. Enivej, sve to skupa u nedavno otvorenoj galeriji Ghetto (adresa: Dosud 10), a predstavljeni će biti ludi Vinko Barić, Siniša "Superhrvoje" Ercegovac, Damir "Endem" Ercegović, Sonja "Sob sa sobom" Gašperov, Vladan "ne znam ga" Mehić, Branko "Sivi grad" Ricov, Damir "radije igram šah nego što crtam" Žitko i Miro "alaj sam neinformiran, ne znam ni njega" Župa. Očekuje se i odebeo katalog, svakako budući sveti gral kolekcionarstva.

» Dok čekamo obećani nam tekst o važnosti nadolazećeg "velikog događaja" u DC univerzumu, stavit ćemo link na kolumnu Stevena Granta u kojoj on o strategiji takvih zbivanja govori kao o kreativnoj zbrci i vjerojatnom putu u propast. Sažeo bih vam ga, ali ne mogu: bez predznanja o zadnjih dvadeset godina američkog stripa, bolje vam je odmah skočiti na članak koji je napravio dobar posao uvođenja nevježa u problematiku.

» Zanimljivo s tehničke strane: kolor-vodiči za tisak jednog američkog novinskog stripa. Ne bilo kojeg, dakako: Mutts su najveći uspjeh poslije Calvina & Hobbesa i Patrick McDonnell se jako trudi sa svojim hommageima i općenito. Ja nisam baš nešto lud za stripovima o kućnim ljubimcima, ali znam barem pola tuceta inače inteligentnih ljudi koji se kunu u Muttse pa dajte tom stripu šansu naletite li na kakvu zbirčicu (a ima ih do sada … osam? deset?).

» Evo vijesti od koje nećemo imati bogznakakve koristi: u dnevnu TV emisiju Iscandar talijani su zgurali strip, animaciju, igre i fantastiku. Sve to na RAI Futura, RAISatu (Sky canal 872, tko se u tome snalazi) i u live web-streamingu na sajtu Futura TV. Izvor vijesti: AFNews.

» Ako smo počeli domaćim vijestima, završimo tako. Bookglobe (jedna od glava troglavog izdavačkog zmaja Bernarda Radovčića) izbacio je na ho-ruk četiri kartonirana dvobroja osrednje talijanske serije Dampyr. S obzirom na popularnost takvih stripova kod nas, topik o toj temi na www.stripovi.com je u tili čas poletio do jedanaeste stranice prepucavanja je li Dampyr preskup i koliko li je onaj tko ga kupi glup.

(mcn)

- 09:58 - Qomentari (8) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Gdje ste to dosurfali?
Q STRIP blog je čudesna web-inačica još čudesnijeg te kultnog (istoimenog da i ne spominjem) strip-časopisa kojeg (u obje inačice) uređuje Darko Macan!

Ali nitko nije otok (premda Macan tako izgleda kad pluta u moru). Q STRIP blog ne bi bio to što jest da nema, u prvom redu, dizajna i tehničke podrške Meline Mikulić, a zatim Vladimira Tadića, Roberta Solanovića, Zorana Velesa, Damjana Stanića, Manekineko, Venesa Alića, Marka Ajdarića , Zlatka Milenkovića, Ivana Travaliana i Marina Radišića!

Imate li primjedbe i dopune, možete ih ostaviti u komentarima ili poslati na q_strip (at) hi (.) t-com (.) hr ... Uvijek su dobrodošli novi priQazi, linQovi, vijesti (linkovi na vijesti), potencijalni suradnici svaQe fele.

preQopaj blog!

produQcija!
Q nije prazna teorija! Q stoji i iza ovih besplatnih i (manje-više) redovitih internet stripova:

Martina Mjesec
Mister Mačak
Sergej

sQladište!
Kako biste na svoje omiljene rubriQe mogli samo tako sQočiti i pritom
ignorirati trud svih drugih:

[Qolumbo]
Da ne davimo s pojedinačnim linQovima, kompletna arqiva dosad objavljenih Qolumba vam je ovdje.

[aQtualno]
Crtani romani šou - NATJEČAJ!
Umjesto pregleda vijesti za 6.7.
Previews za lipanj '06.
Varaždin
Previews za svibanj '06.
MaFest, dan drugi
MaFest, dan prvi
Previews za travanj '06.
Q11 - drašqalice!
Previews za ožujak '06.
Previews za siječanj '06.
Previews za prosinac '05.
Q10 - drašqalice!
Previews za studeni '05.
Kako čitati strip
Nemo

[članaQ]
MAFEST - reQapitulacija
Ivana u Manchesteru
Frantico ili Trondheim?
Čitati strip u Stockholmu
Pratt u Sieni
Osveta drveća!

[Qolumne]
oQo stripa
(Vladimir Tadić)
Knjige oQo stripa: Temelji
Beda
Konfuzija
Knjige oQo stripa: Početna stanica za BD
Knjige oQo stripa: Skupa lutka
Knjige oQo stripa: Čudo
Lovina
Intervju sa vernom ljubom
This is information
Lov
O ukusima ...
Muzara
Prevodilački blues
Dakle, hoćete da se bavite izdavaštvom?
FANatizam
Sudbonosna pitanja
Crnje misli
Turizmologija
U ime majke
Političarenje
KILL BILL Vol. 2
KILL BILL
Nemaj drugih izdavača
Reality comix
This Space For Rent
Velika strip prevara

NAJ MAD
(Damjan Stanić)
Prevođenje žednih preko vode ili Adaptiraj ovo, Bane!
Život životinja: Kme kme izdavači
Mangu ti materinu
Život životinja: Kolekcionaris Kroatikus

[crtaća dasQa]
MMM
Mirko Čolak
Emisija emocija
Damir Žitko
Frano Petruša
Milan Jovanović
Goran Sudžuka
Darko Macan
Alem Ćurin
Tonči Zonjić

[PriQazi]
Luca Enoch: Gea 15
Bonvi & Cavazzano: La Citta
Angel Sanctuary
Rene Petillon: Le prince de la BD
Rurouni Kenshin
Scott Pilgrim vs the World
Battle Angel Alita
Showcase presents: The House of Mystery Vol.1
Star Wars mange
Pipci 3
U ime ljubavi
Luca Enoch: Gea 14
Suckle
Jav 1
Craig Thompson: Good-bye, Chunky Rice
Kajgod 1
Stripoholic 7
Hip Flask: Mystery City
Endem 32
Detektiv Dante
Think Tank 2
Liberality for All
Stormwatch vol. 1-5
David Chelsea in Love
Lauffray: Prophet t.2
Perissin/Pavlovic: EL NINO
Little Lulu
FANTASTIC FOUR
Craig Thompson: CARNET DE VOYAGE
Damir Ercegović: ST-(RIP)
Stripoteka 1009
Desberg/Peral: BILLY THE CAT t. 8
Al Hirschfeld: HIRSCHFELD'S NEW YORK
Nikola Listeš: DIOKLECIJANČIĆI
Naoki Urasawa: 20th CENTURY BOYS t. 5
Dorison/Lauffray: PROPHET t. 1
Brian Walker: THE COMICS SINCE 1945
Mythic/ de Lazare/ Walthery/ Boyan: RUBINE t.5
Miguelanxo Prado: PEDRO Y EL LOBO
Darwyn Cooke:
SOLO #5

Craig Thompson: BLANKETS
De Campi & Kordey: SMOKE #1
Canales/Guarnido: BLACKSAD t. 2
Morvan/Munuera/Lerolle: NÄVIS t. 1
Grant/Garres: LOBO – CHAINED
Fraction/Dwyer: LAST OF THE INDEPENDENTS
Ted Naifeh: COURTNEY CRUMRIN AND THE COVEN OF MYSTICS
Lew Stringer: BRICKMAN BEGINS!
Howard Chaykin:
SOLO #4

AARGH! broj 5.5
Batman Begins
Del Rio/Piksi: SUPER TOŠE broj 1
Dave Gibbons: THE ORIGINALS
Yu Yagami: THOSE WHO HUNT ELVES vol. 5
Vanna Vinci: L' ALTRA PARTE
François Thomas: STAN CAIMAN
Sidney/Bom: JULIE, CLAIRE, CECILE